Sposób przygotowania:
Jabłecznik z połówkami jabłek
Z mąki pszennej, zimnego masła, śmietany, cukru, proszku do pieczenia i cynamonu zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, przekrawamy na pół i wykrawamy gniazda nasienne.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy je na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy nią dno blaszki.
Posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy połówki jabłek (zostawiamy małe odległości między nimi).
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Boki ciasta lekko sklejamy.
Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 200 stopniach.
Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy je na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy nią dno blaszki.
Posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy połówki jabłek (zostawiamy małe odległości między nimi).
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Boki ciasta lekko sklejamy.
Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 200 stopniach.
Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.