slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Jabłecznik z połówkami jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to mój pierwszy jabłecznik z połówkami jabłek ale na pewno nie ostatni. Ciasto wyszło bajecznie pyszne. Polecam każdemu.

Jabłecznik z połówkami jabłek

Składniki:

Jabłecznik z połówkami jabłek

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z połówkami jabłek
Z mąki pszennej, zimnego masła, śmietany, cukru, proszku do pieczenia i cynamonu zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, przekrawamy na pół i wykrawamy gniazda nasienne.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy je na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy nią dno blaszki.

Posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy połówki jabłek (zostawiamy małe odległości między nimi).

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Boki ciasta lekko sklejamy.

Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 200 stopniach.

Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.