slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Truskawkowe ciasto na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto na zimno z truskawkami. Ciasto jest lekkie i smakowite. Idealne do kawy czy herbaty. Polecam.

Truskawkowe ciasto na zimno

Składniki:

Truskawkowe ciasto na zimno

 

  • 140 g herbatników
  • 70 g masła
  • 250 g świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szkl gorącego mleka
  • oraz keksówka 12x28cm

Sposób przygotowania:

Truskawkowe ciasto na zimno
Herbatniki rozdrabniamy na mąkę, dodajemy do nich rozpuszczone masło i łączymy ze sobą. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy i dociskamy ciasteczkowy spód do dna blaszki. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie myjemy truskawki i usuwamy szypułki. Owoce kroimy na mniejsze części. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej truskawki, mieszamy i wykładamy na ciasteczkowy spód. Ponownie wstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Jogurt przelewamy do miseczki i mieszamy razem z cukrem pudrem. Następnie dolewamy ostudzoną żelatynę i mieszamy razem. Przelewamy jogurtową masę na galaretkę. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.