Sposób przygotowania:
Szarlotka z połówkami jabłek
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy, pokrojone w kostkę masło, cukier, serek waniliowy i zagniatamy ciast. Zagniecione ciasto owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 15-30 minut.
W międzyczasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na pół. Cukier puder ucieramy ze śmietaną lub sokiem z cytryny na gładką, płynna biała masę. Lekko podmrożone ciasto dzielimy na 2 części.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 1 częśc ciasta i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Na cieście układamy połówki jabłka, posypujemy je cynamonem i przykrywamy 2 rozwałkowanym ciastem.
Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach 46-60 minut. Upieczoną szarlotkę wyjmujemy z formy, zostawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ciasto polewamy lukrem i serwujemy z ulubioną herbatą lub kawą
W międzyczasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na pół. Cukier puder ucieramy ze śmietaną lub sokiem z cytryny na gładką, płynna biała masę. Lekko podmrożone ciasto dzielimy na 2 części.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 1 częśc ciasta i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Na cieście układamy połówki jabłka, posypujemy je cynamonem i przykrywamy 2 rozwałkowanym ciastem.
Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach 46-60 minut. Upieczoną szarlotkę wyjmujemy z formy, zostawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ciasto polewamy lukrem i serwujemy z ulubioną herbatą lub kawą
zosiani
weronikaS
Igraszki Losu
skuter5