WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1659]

Szarlotka z papierówek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka na kruchym cieście według przepisu Siostry Anastazji, z masą jabłkową z papierówek tartych na tarce i posypanych cukrem waniliowym i cynamonem.

Szarlotka z papierówek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z papierówek

 

  • 4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. cukru
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 2kg papierówek
  • 1 kisiel cytrynowy bez cukru
  • ok. 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Szarlotka z papierówek

ETAP 1:

Mąkę posiekać z zimnym masłem. Żółtka zmiksować z cukrem zwykłym i śmietaną. Wlać do mąki. Wsypać proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć na godzinę do lodówki, a drugą do zamrażalki.

Blaszkę 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wylepić ciastem z lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z kisielem. Wyłożyć na ciasto posypać cukrem waniliowym i cynamonem.

Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalki. Piec 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

Posypać cukrem pudrem.

Szarlotka z papierówek
Szarlotka po wystygnieciu posypana cukrem pudrem
Szarlotka z papierówek
Szarlotka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szarlotka z papierówek
Starte jabłka posypane cukrem waniliowym i cynamonem
Szarlotka z papierówek
Dno i boki blaszki wylepione schłodzonym ciastem