WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ciasto z połówkami jabłek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, jesienne, ciekawie wyglądające ciasto. Z połówkami jabłek w delikatnym cieście ze śmietaną.

Ciasto z połówkami jabłek

Składniki:

Ciasto z połówkami jabłek

 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 220 g kwaśnej śmietany
  • 250 g masła
  • ok 8-9 jabłek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto z połówkami jabłek

Ciasto

Ciasto z połówkami jabłek
Do ciasta dodajemy zimne masło i śmietanę.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy śmietanę i pokrojone, zimne masło. Szybko zagniatamy.

Chłodzenie

Ciasto z połówkami jabłek
Ciasto dzielimy i chłodzimy w lodówce. Rozwałkowujemy.

Zagniecione ciasto dzielimy na pół, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce ok 1 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, podsypując mąką, na wielkość blachy i wykładamy nim spód.

Jabłka

Ciasto z połówkami jabłek
Połówki jabłek układamy na cieście dość ciasno.

Jabłka obieramy, wydrążamy środki i układamy dość ciasno na pierwszej warstwie ciasta. Możemy posypać cynamonem.

Ciasto

Ciasto z połówkami jabłek
Drugą warstwę ciasta najlepiej przenieść jest na wałku.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i delikatnie przenosimy na jabłka. Dociskamy boki, kilka razy nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pieczenie

Ciasto z połówkami jabłek
Ciasto najlepiej kroić, zachowując całe połówki jabłek.

Pieczemy ok 60 minut do zarumienienia i studzimy. Zimne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.