Sposób przygotowania:
Ciasto z połówkami jabłekCiasto

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy śmietanę i pokrojone, zimne masło. Szybko zagniatamy.
Chłodzenie

Zagniecione ciasto dzielimy na pół, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce ok 1 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, podsypując mąką, na wielkość blachy i wykładamy nim spód.
Jabłka

Jabłka obieramy, wydrążamy środki i układamy dość ciasno na pierwszej warstwie ciasta. Możemy posypać cynamonem.
Ciasto

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i delikatnie przenosimy na jabłka. Dociskamy boki, kilka razy nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczenie

Pieczemy ok 60 minut do zarumienienia i studzimy. Zimne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.