WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto sypane z jabłkami i kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto sypane w stylu szarlotki sypanej, ale wzbogacone w jednej z warstw o kakao. Zrobiłam je z jabłkami papierówkami.

Ciasto sypane z jabłkami i kakao Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto sypane z jabłkami i kakao

 

Sposób przygotowania:

Ciasto sypane z jabłkami i kakao

ETAP 1:

Tortownicę o średnicy 20-22cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Bogi posmarować masłem.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, kaszą manną i proszkiem do pieczenia. 1/3 tej mieszanki wysypać do tortownicy aby równomiernie zakryć dno.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłka wymieszać z cynamonem. Połowę jabłek wyłożyć do tortownicy.

Drugą część składników sypkich wymieszać dodatkowo z kakao i wysypać na jabłka. Wyłożyć resztę jabłek. Wierzch posypać resztą składników sypkich.

Na cieście ułożyć plasterki zimnego masła. Ciasto piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzić. Można dodatkowo schłodzić w lodówce.

Ciasto sypane z jabłkami i kakao
Ciasto sypane po upieczeniu i wyjeciu z piekarnika
Ciasto sypane z jabłkami i kakao
Plasterki masła ułożóne na przygotowanym cieście
Ciasto sypane z jabłkami i kakao
Warstwa jabłek ułożona na składnikach sypkich
Ciasto sypane z jabłkami i kakao
Mąka tortowa, kasza, cukier i proszek do pieczenia wsypane do miski