Sposób przygotowania:
Ciasto sypane z jabłkami i kakaoETAP 1:
Tortownicę o średnicy 20-22cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Bogi posmarować masłem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, kaszą manną i proszkiem do pieczenia. 1/3 tej mieszanki wysypać do tortownicy aby równomiernie zakryć dno.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłka wymieszać z cynamonem. Połowę jabłek wyłożyć do tortownicy.
Drugą część składników sypkich wymieszać dodatkowo z kakao i wysypać na jabłka. Wyłożyć resztę jabłek. Wierzch posypać resztą składników sypkich.
Na cieście ułożyć plasterki zimnego masła. Ciasto piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzić. Można dodatkowo schłodzić w lodówce.