gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem polecam do popołudniowej kawki. Moja rodzina i znajomi bardzo je lubią.

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

Ciasto z rabarbarem

 

  • 120 gram rabarbaru
  • 200 gram cukru
  • 4 jajka
  • 200 gram mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 gram margaryny
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem

ETAP 1:

Ciasto z rabarbarem
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki.

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Margarynę topimy i studzimy.

ETAP 2:

Ciasto z rabarbarem
Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę.

Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę.

ETAP 3:

Ciasto z rabarbarem
Do piany dodajemy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy, aż masa będzie puszysta.

Do piany dodajemy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy, aż masa będzie puszysta. Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem miksujemy mikserem na najniższych obrotach.

ETAP 4:

Ciasto z rabarbarem
Masę wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i łączymy z ciastem (dalej miksujemy). Masę wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

ETAP 5:

Ciasto z rabarbarem
Na wierchu układamy rabarbar. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

Na wierchu układamy rabarbar. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

jajko jajka