Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbaremETAP 1:
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Margarynę topimy i studzimy.
ETAP 2:
Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę.
ETAP 3:
Do piany dodajemy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy, aż masa będzie puszysta. Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem miksujemy mikserem na najniższych obrotach.
ETAP 4:
Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i łączymy z ciastem (dalej miksujemy). Masę wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
ETAP 5:
Na wierchu układamy rabarbar. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.