Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nie każdy lubi rabarbar, ale czasami warto spróbować wypieku z jego dodatkiem

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

Ciasto z rabarbarem

 

  • 30 dag mąka,
  • 25 dag cukier puder,
  • 25 dag masło,
  • 1 kg rabarbar,
  • 6 szt jajka,
  • 3 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 łyżeczka otarta skórka z cytryny,
  • cukier puder do posypania,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem
Masło ucierać z cukrem pudrem dodając po 1 jajku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, obrany i pokrojony rabarbar, wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka