Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ciasto z rabarbarem i kokosem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Połączenie kwaskowego rabarbaru z delikatnym kokosem stworzyło wilgotne z ciekawą strukturą, pyszne ciasto kokosowo-rabrabrowe - gorąco polecam

Ciasto z rabarbarem i kokosem

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i kokosem

 

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru (jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy dodać więcej cukru)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/3 kostki masła
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru + 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i kokosem
3 łodygi rabarbaru obieramy kroimy w plasterki, posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok.

3 pozostałe łodygi obieramy i kroimy w 3-5 cm kawałki i zostawiamy do dekoracji.

Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy wiórki kokosowe i cukier puder – mieszamy.

Do składników suchych wbijamy jajka i wlewamy przestudzone masło i mleko – miksujemy, aż do połączenia się wszystkich składników.

Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta – pokrojony rabarbar odsączamy z nadmiaru soku i wykładamy na ciasto – na rabarbar wylewamy 2 część ciasta.

Wiech ciasta dekorujemy kawałkami rabarbaru i posypujemy je z wierzchu cukrem.

Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Przed podanie można posypać je cukrem pudrem.

Smacznego