Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem i żurawiną
Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniała.
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojoną, miękką margarynę oraz jajka. Miksujemy krótko, tylko do momentu, aż składniki się ze sobą połączą.
Przekładamy ciasto do tortownicy (u mnie rozmiar 25 cm). Na cieście układamy rabarbar, a puste miejsca pomiędzy jego kawałkami wypełniamy żurawiną.
Przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniała.
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojoną, miękką margarynę oraz jajka. Miksujemy krótko, tylko do momentu, aż składniki się ze sobą połączą.
Przekładamy ciasto do tortownicy (u mnie rozmiar 25 cm). Na cieście układamy rabarbar, a puste miejsca pomiędzy jego kawałkami wypełniamy żurawiną.
Przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 20 minut.