ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Ciasto orzechowo - czekoladowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dla wielbicieli orzechów i czekolady to jest super propozycja. Łatwe w wykonaniu i mało pracochłonne. Polecam.

Ciasto orzechowo - czekoladowe

Składniki:

Ciasto orzechowo - czekoladowe

 

 

 

  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietany 18 %
  • wafelek prince-polo orzechowy XXL

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo - czekoladowe

ETAP 1:

Orzechy drobniutko posiekać , albo zmielić w młynku. Połączyć orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Usztywnić cukrem. Dodawać po jednym żółtku i w dalszym ciągi ubijać. Dodać olej.

Masę jajeczna połączyć delikatnie z orzechami wymieszanymi z bułka tartą. Całość przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczenie 180 stopni - ok 30 min. Po upieczeniu wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietaną. Polać ciasto. Wafelek pokruszyć i posypać wierzch ciasta. Udekorować pralinami. Smacznego.


Tagi:

tort ciasto