gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ciasto z różowym puchem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobry placek, polecam

Ciasto z różowym puchem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z różowym puchem

 

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • PUCH:
  • 2 serki homogenizowane
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 500 ml śmietany 30 proc.
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • DEKORACJA
  • wg uznania

Sposób przygotowania:

Ciasto z różowym puchem
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier. Ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i utrzeć na wolnych obrotach miksera. Wsiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Brytfannę posmarować margaryną. Wlać ciasto. Piec ok. 25 minut w piekarniku.
MASA:
Przygotować galaretkę. W pół litrze wody rozpuścić wymieszane dwie galaretki. Odstawić na chwilę. Przygotować żelatynę w 5 łyżkach gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę wlać do galaretki. Wymieszać i odstawić. Ubić śmietanę, dodać cukier, śnieżkę w proszku i serki. Wymieszać dokładnie. Dodać galaretkę. Mieszać dokładnie. Upieczonego, zimnego biszkopta przeciąć wzdłuż na pół. Polać po dolnej części masę. Przykryć drugą częścią. Odłożyć do lodówki na ok. 1,5 godziny. Udekorować wg uznania. Ja udekorowałam dżemem śliwkowym, posypałam prażonymi wiórkami kokosowymi i motylkami (do kupienia w sklepie). Smacznego
Ciasto z różowym puchem
Najpierw należy upiec biszkopta. Przecinamy wzdłuż na pół
Ciasto z różowym puchem
Przygotować masę wg przepisu. Odstawić na ok. 5 minut do lodówki
Ciasto z różowym puchem
Przygotowaną masę wyłożyć na placek. Odłożyć do lodówki.
Ciasto z różowym puchem
Udekorować wg uznania. Prezent ode mnie dla mamy :)