CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Torcik truskawkowy na cieście z rukolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik na kruchym cieście z rukolą i cukrem kokosowym. Wierzch to bita śmietana z czekoladą i truskawki.

Torcik truskawkowy na cieście z rukolą

Składniki:

Torcik truskawkowy na cieście z rukolą

ciasto

wierzch

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy na cieście z rukolą
Galaretkę gotujemy zgodnie a opisem na opakowaniu.

Świeżą rukolę dobrze opłukać i lekko osuszyć, lekko posiekać. Wszystkie składniki ciasta wymieszać w robocie kuchennym z nożami tnącymi.

Wszystko mieszamy, najpierw pulsacyjnie, potem normalnie, do momentu uzyskamy gładkiej zielonej masy. Ciasto przekładamy na spód tortownicy 15 cm, schładzamy w lodówce.

Potem pieczemy 10 minut w 190 C. Przestudzone smarujemy cienką warstwą dżemu.

Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy 2 łyżeczki cukru cytrynowego, śmietan fixy i odrobinę soku z cytryny do smaku. Do ubitej śmietany dosypujemy startą czekoladę, delikatnie mieszamy łyżką i połowę przekładamy na ciasto. Potem rozkładamy ćwiartki truskawek, przykrywamy je pozostałą śmietaną, układamy plasterki truskawek Schładzamy.

Po schłodzeniu polewamy galaretką,