Sposób przygotowania:
Torcik truskawkowy na cieście z rukolą
Galaretkę gotujemy zgodnie a opisem na opakowaniu.
Świeżą rukolę dobrze opłukać i lekko osuszyć, lekko posiekać. Wszystkie składniki ciasta wymieszać w robocie kuchennym z nożami tnącymi.
Wszystko mieszamy, najpierw pulsacyjnie, potem normalnie, do momentu uzyskamy gładkiej zielonej masy. Ciasto przekładamy na spód tortownicy 15 cm, schładzamy w lodówce.
Potem pieczemy 10 minut w 190 C. Przestudzone smarujemy cienką warstwą dżemu.
Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy 2 łyżeczki cukru cytrynowego, śmietan fixy i odrobinę soku z cytryny do smaku. Do ubitej śmietany dosypujemy startą czekoladę, delikatnie mieszamy łyżką i połowę przekładamy na ciasto. Potem rozkładamy ćwiartki truskawek, przykrywamy je pozostałą śmietaną, układamy plasterki truskawek Schładzamy.
Po schłodzeniu polewamy galaretką,
Świeżą rukolę dobrze opłukać i lekko osuszyć, lekko posiekać. Wszystkie składniki ciasta wymieszać w robocie kuchennym z nożami tnącymi.
Wszystko mieszamy, najpierw pulsacyjnie, potem normalnie, do momentu uzyskamy gładkiej zielonej masy. Ciasto przekładamy na spód tortownicy 15 cm, schładzamy w lodówce.
Potem pieczemy 10 minut w 190 C. Przestudzone smarujemy cienką warstwą dżemu.
Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy 2 łyżeczki cukru cytrynowego, śmietan fixy i odrobinę soku z cytryny do smaku. Do ubitej śmietany dosypujemy startą czekoladę, delikatnie mieszamy łyżką i połowę przekładamy na ciasto. Potem rozkładamy ćwiartki truskawek, przykrywamy je pozostałą śmietaną, układamy plasterki truskawek Schładzamy.
Po schłodzeniu polewamy galaretką,