beti571

beti571

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Ciasto z rurek ptysiwych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

rurki ptysiowe z toffi

Ciasto z rurek ptysiwych

Składniki:

Ciasto z rurek ptysiwych

 

  • Masa smietankowa :0,5 litra śmitany 30%,1 cukier waniliowy
  • 3 lyżeczki żeczki żelatyny
  • Reszata skladników:300g rurek ptysiowych(grubych)
  • 300g cukierków toffi
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto z rurek ptysiwych
Masa śmietanowa: Śmietanę dobrze schłodzić, ubić z cukrem waniliowym, żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody , a następnie podgrzać, by sie rozpuściła. Przestudzoną żelatynę dodać do ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Ciasto ptysiowe: Cukierki rozpuścić w garnuszku z dodatkie mleka i napełnić za pomocą szprycy rurki ptysiowe. W foremce podłużnej wyłożonej folią spożywczą układamy warstwa rurek warstwa śmietany i tak do wyczerpania sładników odstawić do lodówki. Po schłodzeniu dowolnie udekorować np. polewą czekoladową