Sposób przygotowania:
Śliwkowe ciasto z kremem
Gotujemy budyń na mleku z dodatkiem cukru i studzimy go. Wystudzony miksujemy z masłem albo margaryną.
Ze śliwek wyciągamy pestki i dzielimy na połówki.
Wybijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy ocet, olej, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ok 3/4 ciasta wykładamy do przygotowanej blaszki. Do reszty dodajemy kakao i 2 łyżki wody, mieszamy. Wykładamy na jasne ciasto. Na ciemnym cieście układamy połówki śliwek. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
Ciasto studzimy i przykrywamy przygotowanym kremem. Krem można zasypać wiórkami albo polać polewą czekoladową.
Ze śliwek wyciągamy pestki i dzielimy na połówki.
Wybijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy ocet, olej, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ok 3/4 ciasta wykładamy do przygotowanej blaszki. Do reszty dodajemy kakao i 2 łyżki wody, mieszamy. Wykładamy na jasne ciasto. Na ciemnym cieście układamy połówki śliwek. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
Ciasto studzimy i przykrywamy przygotowanym kremem. Krem można zasypać wiórkami albo polać polewą czekoladową.