aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto bakaliowe z krówką i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 340
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto bakaliowe z krówką i śliwkami- prawdziwa słodkość, kaloryczna, ale czasem warto i takie wypróbować!

Ciasto bakaliowe z krówką i śliwkami

Składniki:

Ciasto bakaliowe z krówką i śliwkami

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

 

  • Krem żółty:
  • 1 szkl cukru
  • 1 margaryna
  • 1/3 szkl wody
  • 2 szkl mleka w proszku

 

  • Beza:
  • 1 szkl cukru
  • 10 dag wafelków czekoladowych
  • 10 dag kokosu
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag pokrojonej czekolady
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem budyniowy:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 masło
  • Czekolada
  • Cukier do smaku
  • Alkohol do smaku
  • Śliwki moczone w alkoholu

 

  • Masa mascarpone:
  • 25 dag mascarpone
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 śnieżka

 

  • Masa krówkowa:
  • Cukierki krówki
  • mleko

 

  • Dodatkowo:
  • Krakersy

Sposób przygotowania:

Ciasto bakaliowe z krówką i śliwkami
Biszkopt:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

Krem budyniowy:

Na mleku gotujemy budyń. Studzimy i łączymy z utartym masłem. Dodajemy cukier puder do smaku wraz z alkoholem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z kremem. Śliwki moczone w alkoholu kroimy drobno i mieszamy z kremem. 

Beza:

Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy rodzynki, pokruszone wafelki, kokos, czekoladę i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy do 25 minut w 180 stopniach.

Masa krówkowa:

Cukierki krówki rozpuszczamy w mleku tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję, nie za rzadką i nie za gęsta. 

Masa mascarpone:

Mascarpone ubijamy mikserem wlewamy mleczko ubijamy chwilę i wsypujemy śnieżkę. Miksujemy. 

Krem żółty:

Cukier, wodę i margarynę zagotowujemy. Trochę studzimy i mieszamy z mlekiem w proszku .

Przełożenie:

Biszkopt- krem żółty- beza- krem budyniowy- krakersy- masa krówkowa- krakersy- masa krówkowa- masa mascarpone- dekorujemy wiórkami czekolady