oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Ciasto z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto jest najsmaczniejsze po 24 godzinach.

Ciasto z suszonymi śliwkami

Składniki:

Ciasto z suszonymi śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z suszonymi śliwkami
Mąkę przesiać. Masło ucierać z cukrem, szczyptą soli, stopniowo wsypywać mąkę i dodawać po jednym jaju. Ucierać gładkie ciasto. Jest dobre, kiedy w czasie ucierania powstają w nim duże bąble powietrza. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wypełnić połową ciasta. Na cieście ułożyć śliwki, przykryć drugą połową ciasta. Piekarnik nagrzać do 220 C wstawić formę i w tej temperaturze piec ciasto 15 minut. Na koniec obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.