Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Ciasto z tapioki z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mocno maślane ciasto z jagodami pieczone na tapioce. Ciasto jest delikatne, nie zawiera glutenu. Można je upiec z dowolnymi, sezonowymi owocami.

Ciasto z tapioki z borówkami

Składniki:

Ciasto z tapioki z borówkami

 

  • 1 szklanka kefiru
  • 2,5 szklanki mąki z tapioki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła

 

  • Dodatkowo:
  • jagody lub inne ulubione owoce (ok.300 g)

Sposób przygotowania:

Ciasto z tapioki z borówkami

Przygotowanie kruszonki:

Ciasto z tapioki z jagodami
Kruszonka z tapioki masła i cukru w trakcie wyrabiania

Tapiokę, zimne pokrojone na kawałki masło i cukier przełożyć do miski. Wyrobić ręcznie kruszonkę. Odsypać jedną szklankę.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto z tapioki z jagodami
Ciasto w trakcie mieszania na jednolitą masę

Do miski dodać pozostałe składniki z wyjątkiem owoców, wymieszać na jednolitą, gładką masę bez grudek.

Pieczenie:

Ciasto z tapioki z jagodami
Ciasto z tapioki z jagodami przed upieczeniem

Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm. Wyłożyć owoce, przysypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut. Życzę smacznego!