anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto z tartymi antonówkami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Polecam ciasto,jest pyszne:)

Ciasto z tartymi antonówkami i czekoladą

Składniki:

Ciasto z tartymi antonówkami i czekoladą

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany18%
  • 1 kostka margaryny Kasi 250 gram
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa jabłkowa:
  • 7 dużych jabłek antonówek
  • 3/4szklanki cukru
  • 1 łyżka płaska cynamonu
  • Piana z białek:
  • 4 białka(zimne z lodówki)
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru
  • 1 łyżka czekolady w proszku
  • Puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto z tartymi antonówkami i czekoladą
Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na pół,z drugiej połowy zrobić kulki i pod mrozić w zamrażarce. Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wysmarować tłuszczem,posypać lekko mąką,wyłożyć ciasto,nakłuć widelcem. Obrane antonówki zetrzeć na tarce na grubych oczkach,posypać cukrem i cynamonem,wycisnąć,ułożyć na cieście. Ubić zimne białka z odrobiną soli,pod koniec dodać cukier dalej ubijać,na końcu dodać budyń czekoladowy wymieszany z czekoladą w proszku. Wyłożyć pianę na jabłka,zetrzeć pod mrożone ciasto. Piec w 180 st C około 50-60 min,wystudzone można posypać pudrem. Smacznego.