Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i szybkie puszyste ciasto z truskawkami dobre na każdą okazję, świetnie smakuje z filiżanką kawy lub kakao.

Ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z truskawkami

 

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 0,5 kg truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami

Ucieranie jajek z cukrem:

Ciasto z truskawkami
Jajka ucierane z cukrem na puszystą masę

Z umytych i osuszonych truskawek usunąć szypułki. Jajka utrzeć z cukrem.

Przygotowanie ciasta

Ciasto z truskawkami
Stopniowo, ciągle mieszając wlewać olej

Ciągle mieszając dolewać maślanki, a następnie, olej.

Kończenie ciasta:

Ciasto z truskawkami
Do masy stopniowo, ciągle ucierając należy dosypać mąkę

Ciągle ucierając rózgą dosypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na gładką masę.

Pieczenie ciasta:

Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami w formie przed upieczeniem

Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm. Poukładać truskawki na wierzchu. Piec 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy wystygnie obsypać cukrem pudrem.