CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bajecznie proste i kolorowe. Pieczona truskawka dodaje dodatkowej wilgoci, ale też niestety słabo znosi wysoką temperaturę :)

Ciasto z truskawkami

Składniki:

Ciasto z truskawkami

ciasto

  • 2 jajka
  • cukier drobny 75 g
  • mąka pszenna 100 g
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kakao 1,5-2 łyżki
  • młody jęczmień 1/3- 1/2 płaskiej łyżeczki
  • cukier waniliowy szczypta
  • truskawki 175 g ( 7 sztuk )

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czyste truskawki lekko obcinamy przy szypułce.

Całe jajka ubijamy z cukrem, stopniowo dolewamy wodę, olej, potem po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem delikatnie mieszając.

Do 1/3 masy dodajemy młody jęczmień, 1/2 łyżeczki mąki i odrobinę cukru waniliowego.

Spód blaszki 22 X 9 cm wykładamy papier do pieczenia, po środku układamy rząd suchych truskawek, naciętą szypułką do dołu.

Zielone ciasto rozkładamy na około truskawek.

Pozostałe ciasto mieszamy z kakao i wykładamy do blaszki.

Ciasto pieczemy 160-170 C ok. 30 minut.