czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Placek z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rabarbar zajadałam jak byłam mała - łodygi prosto z ogródka maczane w cukrze :) Teraz chętnie wykorzystuję go do ciast :)

Placek z rabarbarem

Składniki:

Placek z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Placek z rabarbarem
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Zmiksować z żółtkami, a następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Margarynę rozpuścić i wlać do ciasta, wymieszać, do połączenia składników. Masę wylać na wyłożona pergaminem blaszkę o wymiarach ok 20x30 cm.

Rabarbar oczyścić i pokroić, oprószyć mąką i rozsypać na ciasto.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni na około 40 minut.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.