Sposób przygotowania:
Tort śmietankowo czekoladowy ala lion
Biszkopt (tortownica 26cm):
Jajka w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy drobny cukier stale miksując. Ubijamy az piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Stale miksując dodajemy po jednym żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie niedługo miksujemy by nie było grudek.
Tortownice wykładam papierem samo dno, zamykam obręcz, wylewam ciasto.
Wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy grzanie gorą dół na 180 stopni. Pieczemy około 30-40 min do suchego patyczka. Ja po 35 min przykryłam wierzch papierem by się zbytnio nie zbrązowiał.
Wyciągam z piekarnia. Rzucam 2 razy z wysokości 30 cm. Otwieram obręcz. Po chwili obracam do góry nogami i zostawiam do ostygnięcia. przekrawamy na 3 części.
Masa lion:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix z cukrem - mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone batoniki lion - mieszamy.
Masa śmietankowa:
Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy fix z cukrem pudrem.
Składamy tort:
1 blat smarujemy konfiturą - wykładamy masę lion - przykrywamy drugim blatem, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cappuccino, wykładamy masę śmietankową (część odkładamy do dekoracji i obłożenia tortu!) - przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym.
Jajka w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy drobny cukier stale miksując. Ubijamy az piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Stale miksując dodajemy po jednym żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie niedługo miksujemy by nie było grudek.
Tortownice wykładam papierem samo dno, zamykam obręcz, wylewam ciasto.
Wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy grzanie gorą dół na 180 stopni. Pieczemy około 30-40 min do suchego patyczka. Ja po 35 min przykryłam wierzch papierem by się zbytnio nie zbrązowiał.
Wyciągam z piekarnia. Rzucam 2 razy z wysokości 30 cm. Otwieram obręcz. Po chwili obracam do góry nogami i zostawiam do ostygnięcia. przekrawamy na 3 części.
Masa lion:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix z cukrem - mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone batoniki lion - mieszamy.
Masa śmietankowa:
Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy fix z cukrem pudrem.
Składamy tort:
1 blat smarujemy konfiturą - wykładamy masę lion - przykrywamy drugim blatem, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cappuccino, wykładamy masę śmietankową (część odkładamy do dekoracji i obłożenia tortu!) - przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym.