Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkami 9
Zaczynamy od roztopienia masła. Do roztopionego masła wlewamy mleko i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka jajek ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do sztywnej piany dodawać stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym a następnie żółtka, cały czas ubijając (miksując). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do piany stopniowo trochę mąki na przemian z roztopionym masłem, aż do wyczerpania skłądników. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja miałą wymiary 24 na 28. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na połówki. Truskawki poukładać na cieście. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
KasiaJulcia
cris
szpileczka