Sposób przygotowania:
Łaciate ciasto z truskawkami i galaretką
CIASTO JASNE: Ubijamy białka wraz z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę i ocet. Wszystko razem mieszamy. CIASTO CIEMNE: W drugiej misce ucieramy 6 żółtek z 2 jajkami wraz z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem mieszamy. Blachę (27 x 35 cm.) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przy pomocy łyżki nakładamy na przemian porcje ciasta jasnego i ciemnego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 35 min. Ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na pół. MASA: Rozrabiamy 2 galaretki cytrynowe według przepisu na opakowaniu, studzimy. Dodajemy 2 serki homogenizowane i dobrze mieszamy. 8 sztuk truskawek kroimy w kostkę, dodajemy do masy, mieszamy. Masę wylewamy na pierwsze ciasto, a drugim nakrywamy. Wstawiamy do lodówki, aby stężało. 1/2 kg truskawek kroimy na połówki, układamy na cieście i zalewamy przestudzoną i tężejącą galaretką truskawkową. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny, aby stężało.
marietta