aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z waflami ryżowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nietypowe połączenie składników i wyszło super ciacho.

Ciasto z waflami ryżowymi

Składniki:

Ciasto z waflami ryżowymi

 

  • Biszkopt jasny:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Biszkopt ciemny:
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • Krówka:
  • Alkohol do smaku
  • 1 masło lub margaryna
  • Puszka masy krówkowej
  • Masa śmietankowa:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 opakowanie wafli ryżowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z waflami ryżowymi
Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do ubitych białek dodajemy pozostałe składniki. Delikatnie mieszamy wykładamy na foremkę 25/36 i pieczemy do 309 minut w 180 stopniach. Biszkopt ciemny: Przygotowujemy go tak samo jak biszkopt jasny. Masa śmietankowa: Zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i gdy zacznie tężeć dodajemy ją do ubitej śmietany. Chwilkę miksujemy. Krówka: Masło ucieramy i stopniowo dodajemy masę krówkową i alkohol. Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny- połowa krówki- wafle ryżowe- krówka- jasny biszkopt- masa śmietankowa