krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Ciasto z winogronami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Ciasto z winogronami

Składniki:

Ciasto z winogronami

 

  • ciasto:
  • I i 1/2 szklanki mąki krupczatki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka gęstej
  • śmietany 22%, 12 i 1/2 dag KASI
  • krem:
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki,
  • 2 łyżki cukru pudru, KASIA
  • do posmarowania i mąka
  • formy, 3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek do posmarowania, W dag dużych ciemnych winogron do przybrania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z winogronami
1.Przygotować ciasto: KASIC przesiekać z mąką, cukrem pudrem i śmietaną. Szybko zagnieść i włożyć na 2 godz, do lodówki. 2.Sporządzić galaretkę według przepisu na opakowaniu, wystudzić. 3.Ciastem wylepić dno prostokątnej formy do pieczenia, posma¬ rowanej KASIĄ i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 22O°C i piec ok. 15-20 min. 4.Ciasto lekko wystudzić i wyjąć z formy. 5.Winogrona umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. 6.Przygotować krem: śmietankę ubić i cukrem pudrem i połączyć z 1/4 szklanki ostudzonej galaretki. 7.Ciasto posmarować dżemem, a potem nałożyć krem. 8.Winogrona ułożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Udekorować pozostałym kremem.