BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Ciasto z winogronami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj upiekłam ciasto z winogronami ciemnymi przypominające borówkę amerykańską. Takie winogrono zebrałam na mojej działce, tak mocno obrodziło, że postanowiłam upiec ciasto. Powiem że ciasto wyszło bardzo smaczne,pulchne ,miękkie i szybko znikło.

Ciasto z winogronami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto z winogronami

 

  • ciasto;
  • mąka 3 szkl,
  • cukier 1,5 szkl,
  • margaryna 1 kostka,
  • jajka 7 szt,
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • Dodatkowo;
  • winogrona 600 g,
  • cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

Ciasto z winogronami
Margarynę utrzeć z cukrem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z żółtkami.

Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem.

Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę o wymiarach 28/37 cm.

Rozłożyć oczyszczone winogrona i piec w temperaturze 200 stopni 50 minut (najlepiej do suchego patyczka).

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia 50 minut.
Ciasto z winogronami
Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz żółtka
Ciasto z winogronami
Białka ubić,wymieszać z ciastem do połączenia składników
Ciasto z winogronami
Wymieszać na gładką ,jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki
Ciasto z winogronami
Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą,rozłożyć winogrona
Ciasto z winogronami
Piec piec w temperaturze 200 stopni
Ciasto z winogronami
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem