SUPERPRZEPIS

Krucha szarlotka

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Krucha szarlotka Więcej zdjęć (10)

Polecam bardzo smaczną,mocno kruchą szarlotkę. Szarlotka zaspokoi swoim smakiem nie jedno podniebienie i skusi każdego niejadka.
Po zjedzeniu jednego kawałka poprosić o następny.

Składniki:

Krucha szarlotka

 

  • mąka 3 szkl,
  • masło lub margaryna 1 kostka,
  • jajka 4,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • jabłka około 1,5 kg,
  • cukier według uznania,
  • cynamon 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka
Mąkę posiekać z masłem lub margaryną,dodać proszek do pieczenia ,cukier puder oraz żółtka.

Szybko zagnieść gładkie ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.

Jabłka obrać ze skóry zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, cukier waniliowy i cukier (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek).

3/4 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 26 cm,przykryć jabłkami, pianą ubitą z białek oraz kruszonką z reszty ciasta.

Piec 50 minut w gorącym piekarniku 200 - 220 stopni.C

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Krucha szarlotka
Mąkę posiekać z masłem dodać proszek do pieczenia,cukier puder i żółtka
Krucha szarlotka
Szybko zagnieść na gładkie jednolite ciasto przykryć i włożyć na 30 minut do lodówki
Krucha szarlotka
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać cynamon ,cukier waniliowy i cukier
Krucha szarlotka
3/4 ciasta wyłożyć na tortownicę o średnicy 26 cm
Krucha szarlotka
Przykryć jabłkami
Krucha szarlotka
Następnie ubitą pianą z białek
Krucha szarlotka
Białka przykryć kruszonką z pozostałego ciasta
Krucha szarlotka
Piec 50 minut w gorącym piekarniku 200 - 220 stopni.C
Krucha szarlotka
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem