kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kruche ciasto z winogronami i budyniową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na ciasto z winogronami i budyniową pianką. Ciasto jest lekkie jak chmurka i jest pyszne.

Kruche ciasto z winogronami i budyniową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z winogronami i budyniową pianką

Na ciasto :

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy

Na piankę :

  • 2 białka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy

Ponadto :

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z winogronami i budyniową pianką
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, dodajemy jajka i masło, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 70% i 30% wkładamy do woreczków foliowych,wkładamy do zamrażalnika.
W międzyczasie tortownice smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Winogrona myjemy i osuszamy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika ( większą część ) na stolnice i rozwałkowujemy, przekładamy do tortownicy, robimy rant.
Pianka : białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i miksujemy, wsypujemy budyń , miksujemy do połaczenia. Piankę wylewamy na ciasto, układamy winogrona. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Kruche ciasto z winogronami i budyniową pianką
Wszystkie składniki na ciasto wykładamy do miski, zagniatamy.
Kruche ciasto z winogronami i budyniową pianką
Ciasto dzielimy na dwie części , wkładamy do zamrażalnika.
Kruche ciasto z winogronami i budyniową pianką
Umyte i osuszone winogrona kroimy na pół, wyjmujemy pestki.
Kruche ciasto z winogronami i budyniową pianką
Pokrojone winogrona wykładamy na piankę budyniową