Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z winogronami i budyniową pianką
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, dodajemy jajka i masło, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 70% i 30% wkładamy do woreczków foliowych,wkładamy do zamrażalnika.
W międzyczasie tortownice smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Winogrona myjemy i osuszamy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika ( większą część ) na stolnice i rozwałkowujemy, przekładamy do tortownicy, robimy rant.
Pianka : białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i miksujemy, wsypujemy budyń , miksujemy do połaczenia. Piankę wylewamy na ciasto, układamy winogrona. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
W międzyczasie tortownice smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Winogrona myjemy i osuszamy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika ( większą część ) na stolnice i rozwałkowujemy, przekładamy do tortownicy, robimy rant.
Pianka : białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i miksujemy, wsypujemy budyń , miksujemy do połaczenia. Piankę wylewamy na ciasto, układamy winogrona. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.