Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pełnoziarniste kruche ciasto z jabłkami i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przekonałam się już, że z mąki pełnoziarnistej można uzyskać pyszne ciasto. Szczególnie smakują mi takie ciacha z owocami w roli głównej. Na przełomie lata i jesieni najlepiej sprawdzą się śliwki i jabłka.

Pełnoziarniste kruche ciasto z jabłkami i śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pełnoziarniste kruche ciasto z jabłkami i śliwkami

Na kruche ciasto:

  • 450 g mąki z pełnego przemiału
  • 300 g masła 83% tłuszczu
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Owoce:

 

  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste kruche ciasto z jabłkami i śliwkami

ETAP 1:

Pełnoziarniste kruche ciasto z jabłkami i śliwkami
Zagniatamy kruche ciasto, które dzielimy na dwie kulki

Przygotowujemy kruche ciasto.
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtka i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników.

Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie porcje.

Każdą formujemy w kulkę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki.

Po upływie ok. 30 minut wyjmujemy jedną z kulek. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i przekładamy do natłuszczonej blachy. Pieczemy w 180 st. C na złocisty kolor przez ok. 15 minut.

ETAP 2:

Pełnoziarniste kruche ciasto z jabłkami i śliwkami
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na maśle

W międzyczasie przygotowujemy owoce. Owoce myjemy. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle do miękkości z dodatkiem cukru i cynamonu.

ETAP 3:

Pełnoziarniste kruche ciasto z jabłkami i śliwkami
Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Śliwki kroimy na ćwiartki.

Śliwki kroimy na połówki. Wyrzucamy pestki. Połówki kroimy na ćwiartki.

ETAP 4:

Na podpieczone kruche ciasto wykładamy jabłka i śliwki.

Z lodówki wyjmujemy drugą część ciasta, rozwałkowujemy, kroimy na paseczki. Paseczki układamy na owocach. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 35 minut. Po ostudzeniu ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.