Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste kruche ciasto z jabłkami i śliwkamiETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto.
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtka i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników.
Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie porcje.
Każdą formujemy w kulkę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki.
Po upływie ok. 30 minut wyjmujemy jedną z kulek. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i przekładamy do natłuszczonej blachy. Pieczemy w 180 st. C na złocisty kolor przez ok. 15 minut.
ETAP 2:
W międzyczasie przygotowujemy owoce. Owoce myjemy. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle do miękkości z dodatkiem cukru i cynamonu.
ETAP 3:
Śliwki kroimy na połówki. Wyrzucamy pestki. Połówki kroimy na ćwiartki.
ETAP 4:
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy jabłka i śliwki.
Z lodówki wyjmujemy drugą część ciasta, rozwałkowujemy, kroimy na paseczki. Paseczki układamy na owocach. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 35 minut. Po ostudzeniu ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.