Sposób przygotowania:
Ciasto z winogronem bez pieczenia
Biszkopciki moczymy w ostudzonej galaretce i układamy je na dnie okrągłej formy.Warstwa zielona z galaretką: Galaretkę zieloną rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, odstawiamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do bitej śmietany wlewamy zimną ale nie stężoną jeszcze galaretkę.Ubijamy mikserem przez 3 – 4 minuty. Masę wylewamy na biszkopty ułożone w formie. Wyrównuję masę łyżką. Formę z kremem wstawiamy do stężenia do lodówki. Warstwa śmietanowa: Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy gorącą żelatynę i bardzo szybko mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na zieloną warstwę, następnie wykładamy winogrona . Następnie wstawiamy do lodówki. Wierzch: Pozostałe galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Nieco tężejące galaretki wylewamy na wierzch. Dekorujemy winogronami. Tortownicę z zawartością wstawiamy do lodówki na kilka godzin.