Sposób przygotowania:
Ciasto z winogronem 2
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy na puch , dodajemy cukier i znów ucieramy by powstała sztywna piana. Dodajemy żółtka i delikatnie ucieramy, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ucierając mikserem. Wylewamy ciasto na tortownicę o średnicy 24cm. i pieczemy ok. 25 min w temp. 175*C. Krem śmietanowy: Dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i ucieramy na sztywno z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuszczamy w 1szkl wody i studzimy, zimną wlewamy do ubitej śmietany i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody (ok.1/4szkl.) i dodajemy do kremu. Dokładnie mieszamy . Połowę kremu wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt, na to układamy pokrojone w plastry winogrona (wyjmujemy z nich pestki) i przykrywamy resztą kremu.Na wierzch znów układamy winogron. Wstawiamy do lodówki by krem stężał. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki.