Ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śliwki umyć, wyszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Masło utrzeć z cukrem, wanilią odrobiną soli i skórką cytrynową. W czasie uc

Ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ciasto ze śliwkami

 

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • ½ laski wanilii startej na tarce i posiekanej
  • 3 jajka
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z połowy małej cytryny
  • 100 ml mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami
Śliwki umyć, wyszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Masło utrzeć z cukrem, wanilią odrobiną soli i skórką cytrynową. W czasie ucierania dodawać kolejno jajka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito dodawać partiami do masy wciąż mieszając i dolewając stopniowo mleka. Rozgrzać piekarnik do temp 170-180 stopni. Blachę wysmarować masłem lub wyłożyć pergaminem do pieczenia, wlać masę, na wierzchu położyć śliwki. Piec ok. godziny. Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem przez sitko.