Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwkami,
Do miski dodać drożdże , 2 łyżki ciepłego mleka, szczyptę soli, 2 łyżki mąki , wymieszać dokładnie, zrobić zaczyn.Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki- jajka, cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko , mieszamy i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.Śliwki opłukujemy ,dzielimy na połówki i usuwamy pestki. Formę do pieczenia o wymiarach 23cm X 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wyłożyć rozwałkowane ciasto, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. Przygotowujemy kruszonkę:masło rozpuszczamy , do miski wsypujemy suche składniki , zalewamy ciepłym masłem i wyrabiamy kruszonkę.Na wyrośnięte ciasto układamy śliwki, miąższem do góry , posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.