MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Ciasto ze śliwkami,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne drożdżowe ciasto ze śliwami i kruszonką.

Ciasto ze śliwkami, Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami,

 

  • 450g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 150g cukru
  • 160g cukru waniliowego
  • 40g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 200ml mleka
  • 800g śliwek
  • kruszonka:
  • 150g masła
  • 120g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 120g maki pszennej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami,
Do miski dodać drożdże , 2 łyżki ciepłego mleka, szczyptę soli, 2 łyżki mąki , wymieszać dokładnie, zrobić zaczyn.Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki- jajka, cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko , mieszamy i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.Śliwki opłukujemy ,dzielimy na połówki i usuwamy pestki. Formę do pieczenia o wymiarach 23cm X 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wyłożyć rozwałkowane ciasto, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. Przygotowujemy kruszonkę:masło rozpuszczamy , do miski wsypujemy suche składniki , zalewamy ciepłym masłem i wyrabiamy kruszonkę.Na wyrośnięte ciasto układamy śliwki, miąższem do góry , posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Ciasto ze śliwkami,
Ze składników przygotowujemy zaczyn a potem dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Ciasto ze śliwkami,
Śliwki opłukujemy ,kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Ciasto ze śliwkami,
Na wyrośniete ciasto kładziemy śliwki i posypujemy kruszonką.
Ciasto ze śliwkami,
Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.