Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jak każde ciasto z owocami - smakuje wyśmienicie i szybko znika z talerzyków

Ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ciasto ze śliwkami

 

  • 1,5 szkl mąka,
  • 15 dag masło,
  • 3 szt jajka,
  • 10 łyżek cukier puder,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 łyżeczka otarta skórka z cytryny,
  • 1/2 kg śliwki węgierki,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami
Masło ucierać dodając po 1 jajku i po łyżce cukru pudru. Pod koniec dodać skórkę cytrynową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy, na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki , przecięciem do góry. Piec około 45 minut w temp 170 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.