Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwkami bez glutenuWykonanie Ciasta ze śliwkami bez glutenowe :
W tym cieście najważniejsze jest by wszystko wykonać według wskazówek. Inaczej wyjdzie zakalec jak zrobicie po swojemu.
Ubijamy całe jaja ze szklanką ksylitolu( inaczej cukier brzozowy dietetyczny ). Aby upewnić się czy konsystencja jest idealna wkładamy palec do masy jajecznej i smakujemy jeśli będą grudki cukru nawet te najmniejsze to dalej miksujemy ( ma być puch bez najmniejszej grudki). Rozpuszczamy masło i zostawiamy do schłodzenia ma być (zimne lecz płynne). Przesiewamy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia centralnie nad misą z jajami i mieszamy , trudne troszkę mieszać i przesiewać. Jednak jest to najlepszy sposób na te ciacho więc zalecam. Na końcu dodajemy masło i dalej mieszamy łopatką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy prawie całą masę do formy i układamy śliwki z kompotu ( odsączcie je porządnie i najlepiej delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną tylko ten środek co kładziecie na ciacho. Ja posypałam pszenna ale lepiej ziemniaczana niech będzie skoro to ma być ciasto bez glutenu. Polewamy pozostałym ciachem na wierzchu cieniutko bardzo. Piekłam prawie godzinę w 170 stopniach. Jednak radzę wam sprawdzać patyczkiem, czasem piecze się szybciej. Jak wyjdzie wam zakalec to znaczy , ze nie robiliście według wskazówek, wtedy nie miejcie pretensji. Moje ciacho wyszło puszyste i pyszne. Po upieczeniu zmieliłam 2 łyżki ksylitolu i posypałam jeszcze na wierzchu, ależ pycha mówię wam.
ankaszym
lalunia