lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciasto ze śliwkami bez glutenu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie ma nic smaczniejszego niż to ciacho - stwierdzenie mojej córki . Przyznaję jej rację , ciasto jest przepyszne na cukrze brzozowym inaczej ksylitol.

Ciasto ze śliwkami bez glutenu Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami bez glutenu

Składniki na Ciasto ze śliwkami bez glutenowe :

 

  • 4 jaja

 

 

  • szklanka ksylitolu

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo :

  • odsączone śliwki z kompotu litrowego

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami bez glutenu

Wykonanie Ciasta ze śliwkami bez glutenowe :

W tym cieście najważniejsze jest by wszystko wykonać według wskazówek. Inaczej wyjdzie zakalec jak zrobicie po swojemu.
Ubijamy całe jaja ze szklanką ksylitolu( inaczej cukier brzozowy dietetyczny ). Aby upewnić się czy konsystencja jest idealna wkładamy palec do masy jajecznej i smakujemy jeśli będą grudki cukru nawet te najmniejsze to dalej miksujemy ( ma być puch bez najmniejszej grudki). Rozpuszczamy masło i zostawiamy do schłodzenia ma być (zimne lecz płynne). Przesiewamy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia centralnie nad misą z jajami i mieszamy , trudne troszkę mieszać i przesiewać. Jednak jest to najlepszy sposób na te ciacho więc zalecam. Na końcu dodajemy masło i dalej mieszamy łopatką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy prawie całą masę do formy i układamy śliwki z kompotu ( odsączcie je porządnie i najlepiej delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną tylko ten środek co kładziecie na ciacho. Ja posypałam pszenna ale lepiej ziemniaczana niech będzie skoro to ma być ciasto bez glutenu. Polewamy pozostałym ciachem na wierzchu cieniutko bardzo. Piekłam prawie godzinę w 170 stopniach. Jednak radzę wam sprawdzać patyczkiem, czasem piecze się szybciej. Jak wyjdzie wam zakalec to znaczy , ze nie robiliście według wskazówek, wtedy nie miejcie pretensji. Moje ciacho wyszło puszyste i pyszne. Po upieczeniu zmieliłam 2 łyżki ksylitolu i posypałam jeszcze na wierzchu, ależ pycha mówię wam.

Ciasto ze śliwkami  bez glutenu
Ubijamy całe jaja ze szklanką ksylitolu( inaczej cukier brzozowy dietetyczny ).
Ciasto ze śliwkami  bez glutenu
Przesiewamy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia centralnie nad misą z jajami i mieszamy , trudne troszkę mieszać i przesiewać
Ciasto ze śliwkami  bez glutenu
Rozpuszczamy masło i zostawiamy do schłodzenia ma być (zimne lecz płynne).
Ciasto ze śliwkami  bez glutenu
Na końcu dodajemy masło i dalej mieszamy łopatką.
Ciasto ze śliwkami  bez glutenu
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy prawie całą masę do formy i układamy śliwki z kompotu
Ciasto ze śliwkami  bez glutenu
Polewamy pozostałym ciachem na wierzchu cieniutko bardzo. Piekłam prawie godzinę w 170 stopniach.