Sposób przygotowania:
Zapiekanka pod sosem ketchupowym
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, osączamy i lekko studzimy. Dodajemy drobno pokrojony por i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Cukinie obieramy i kroimy w paski a następnie dzielimy na 3 części.
Jabłka obieramy, wycinamy środek i kroimy w cienkie plastry. Natłuszczamy naczynie żaroodporne i układamy jedną część cukinii, przykrywamy cukinię połową masy ryżowej. Na masie rozkładamy jabłka, następną część cukinii i znów przykrywamy masą ryżową. Ostatnia warstwa to położona ostatnia część cukinii.
Ketchup łączymy ze śmietaną i doprawiamy do smaku.
Wykładamy sos na wierzch zapiekanki i rozprowadzamy.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok 30 min w 180 stopniach.
Jabłka obieramy, wycinamy środek i kroimy w cienkie plastry. Natłuszczamy naczynie żaroodporne i układamy jedną część cukinii, przykrywamy cukinię połową masy ryżowej. Na masie rozkładamy jabłka, następną część cukinii i znów przykrywamy masą ryżową. Ostatnia warstwa to położona ostatnia część cukinii.
Ketchup łączymy ze śmietaną i doprawiamy do smaku.
Wykładamy sos na wierzch zapiekanki i rozprowadzamy.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok 30 min w 180 stopniach.