Sposób przygotowania:
Szarlotka ze śliwkamiEtap 1
Ciasto: Masło przełożyć do miski. Dodać do niego cukier, jajko, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, szybko zagnieść gładkie ciasto.
Etap 2
Ciasto rozłożyć na dnie natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 23 x 36 cm), odłożyć na godzinę do lodówki.
Etap 3
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nich nadmiar soku (wykorzystać go inaczej, np. po prostu wypić). Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na trochę mniejsze kawałki, dodać do jabłek. Dodać też trochę cukru (ilość wg upodobań), cynamon i galaretkę w proszku, dokładnie wymieszać.
Etap 4
Schłodzone ciasto posypać kaszą manną. Na cieście rozłożyć owoce.
Etap 5
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść, a następnie rozkruszyć.
Etap 6
Kruszonkę rozłożyć na owocach.
Etap 7
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 70 minut. Upieczone ciasto ostudzić, można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.