joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach. A do tego pyszna i chrupiąca kruszonka. Idealne do kawy. Składniki odmierzamy umytym po jogurcie kubeczkiem.

Ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką

Składniki:

Ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką

 

  • Ciasto:
  • kubeczek (15 dag) jogurtu naturalnego
  • 3 kubki mąki
  • 2 kubki cukru
  • 1 kubek oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

 

 

  • 50dag śliwek
  • c. puder do posypania ciasta

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką
Jogurt przelać do szklanki. Kubeczek umyć i osuszyć. Odmierzyć kubeczkiem odpowiednio 3 szkl mąki, szk oleju i 2 szkl cukru. W większej misce ubić pianę z białek. stale ucierając dodawać cukier, żółtka, olej i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ciastem. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia, poukładać śliwki i posypać kruszonką. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Ciasto piec ok 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.