Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Z każdej części ciasta uformować wałek, włożyć do woreczków foliowych i odłożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć w natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (użyłam kwadratowej tortownicy o boku ok. 25 cm). Ciasto piec 180 stopniach przez ok. 20 minut (aż zacznie się lekko rumienić). Ciasto przestudzić. Masa: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do nich cukier, cukier waniliowy i cukier puder. Cały czas ubijać. Następnie wsypać proszek budyniowy, nie przerywając ubijania. Na koniec powoli dolewać olej. Ubijać, aż wszystko się połączy. Masę przełożyć na podpieczony, przestudzony spód, wyrównać powierzchnię. Śliwki umyć, dokładnie odsączyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na budyniowej masie wypukłą stroną do dołu, lekko je nią wcisnąć. Resztę ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozsypać na śliwkach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut (aż się z wierzchu ładnie zrumieni).
lukrowanepierniczki