Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto czekoladowo waniliowe ze śliwkami węgierkami i pianką budyniową. Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość

Ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami

 

  • Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 szkl mąki
  • 250 g margaryny
  • 3/4 - 1 szkl mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao

 

  • Pianka
  • 4 białka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 4 łyżki oleju

 

  • Oraz:
  • około 1/2 kg śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami
Żółtka miksujemy z cukrem , dodajemy pokrojoną margarynę i nadal miksujemy. Wlewamy 1/2 szkl mleka . Mąkę mieszamy z sodą , cukrem waniliowym , sola i dodajemy do ciasta. Wlewamy resztę mleka. Ciasto dzielimy na pół i jedną połowę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodajemy kakao i miksujemy. Ciemne ciasto wykładamy na jasne ciasto i posypujemy delikatnie mąka. Śliwki myjemy , dzielimy na pół i wyciągamy pestki. Śliwki układamy skórką w duł . Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. W tym czasie miksujemy białka z cukrem, gdy będą sztywne dodajemy olej i proszek budyniowy. Wyciekamy podpieczone ciasto i wykładamy piankę , wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30-40 minut
Ciasto ze śliwkami
Żółtka miksujemy z cukrem , dodajemy pokrojoną margarynę i nadal miksujemy. Wlewamy 1/2 szkl mleka . Mąkę mieszamy z sodą , cukrem waniliowym , sola i dodajemy do ciasta
Ciasto ze śliwkami
Na blachę wykładamy ciasto jasne a na jasne ciasto ciemne posypujemy delikatnie mąką
Ciasto ze śliwkami
Śliwki myjemy , dzielimy na pół i wyciągamy pestki. Śliwki układamy skórką w duł
Ciasto ze śliwkami
Miksujemy białka z cukrem, gdy będą sztywne dodajemy olej i proszek budyniowy i wykładamy na ciasto

Tagi:

ciasto śliwki