Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto ze śliwkami i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy sezon na rabarbar w pełni warto to wykorzystać w kuchni

Ciasto ze śliwkami i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami i rabarbarem

 

  • 3 szkl mąka pszenna,
  • 25 dag margaryna,
  • 2/3 szkl cukier puder,
  • 3-4 łyżki śmietana,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 3 szt żółtka,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1/2 kg śliwki węgierki z syropu,
  • 1/2 kg rabarbar,
  • 2-3 łyżki cukier kryształ

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami i rabarbarem
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem. Żółtka wlać do miski, wsypać cukier puder, cukier waniliowy i utrzeć, dodać śmietanę, wymieszać. Żółtka ze śmietaną połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Następnie 1/3 ciasta włożyć na 1/2 godziny do zamrażalnika a pozostałą część do lodówki. Ciasto z lodówki rozwałkować. ułożyć na przygotowanej brytfannie, posypać bułką tartą. Śliwki osączyć z zalewy, wyłożyć na ciasto, na śliwki wsypać oczyszczony i pokrojony rabarbar, posypać cukrem. Następnie wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych otworach, posypać po wierzchu tak jak kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na złoty kolor.
Ciasto ze śliwkami i rabarbarem
Etap 1
Ciasto ze śliwkami i rabarbarem
Etap 2
Ciasto ze śliwkami i rabarbarem
Etap 3
Ciasto ze śliwkami i rabarbarem
Etap 4

Tagi:

śliwki