Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto ze śliwkami i twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Połączenie sera ze śliwkami zawsze jest trafione

Ciasto ze śliwkami i twarogiem

Składniki:

Ciasto ze śliwkami i twarogiem

 

  • 1/2 kg śliwki z syropu,
  • 20 dag ser twarogowy,
  • 8 łyżek mąka pszenna,
  • 5 dag masło,
  • 5 szt jajka,
  • 7 łyżek cukier puder,
  • 4 łyżki mąka ziemniaczana,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki otarta skórka pomarańczowa,
  • tłuszcz do formy,
  • 2 łyżki sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami i twarogiem
Śliwki osączyć na sitku. Masło utrzeć z 5 łyżkami cukru pudru na puszystą masę, dodając stopniowo 3 jajka. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy wyłożonej folią aluminiową, posmarowanej tłuszczem. Na wierzch ułożyć śliwki. Ser twarogowy zemleć w maszynce, dodać cukier waniliowy, cukier puder, 2 żółtka i zmiksować. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ser rozłożyć na śliwkach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175 stopni około 55 minut.