Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto ze śliwkami w piance

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto ze śliwkami to wspaniały dodatek do kawy lub herbaty

Ciasto ze śliwkami w piance

Składniki:

Ciasto ze śliwkami w piance

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami w piance
Żółtka z połową cukru utrzeć na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki gorącej wody i mleko, połączyć z żółtkami. Następnie wlać rozpuszczone przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp ok190- 200 stopni i piec 10 minut. Wypestkowane śliwki ułożyć na podpieczonym cieście skórką do dołu. Białka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, wyłożyć na śliwki, włożyć do piekarnika i piec około 5-10 minut.