jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Ciasto ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i delikatne ciasto biszkoptowe ze szpinakiem rozpływa się w ustach. Przełożone masą ze śmietany i udekorowane kandyzowaną skórką z cytryny.

Ciasto ze szpinakiem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ciasto ze szpinakiem

Biszkopt ze szpinakiem:

  • mąka krupczatka 1 szklanka
  • mąka tortowa 1/2 szklanki
  • jajka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki łaskie
  • cukier 3/4 szklanki
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki
  • Szpinak mrożony 400 g

 

  • Masa:

 

  • śmietanka 30 %
  • cukier 1/2 szklanki
  • serek mascarpone 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Ciasto ze szpinakiem
Białka ubić na sztywną pianę dodawać po trochu cukru. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i dodać rozmrożony szpinak osączony na sitku, olej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w 190 stopniach do suchego patyczka.

Ostudzony przekroić na dwa blaty i przełożyć masą przygotowaną ze śmietany i serka macarpone.

Na wierzchu też posmarować tą samą masą i udekorować kandyzowaną skórką z cytryny.

Schłodzić w lodówce na parę godzin.
Ciasto ze szpinakiem
Biełak aodzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
Ciasto ze szpinakiem
Do ubitych białek dodac mąkę i rozmrożony szpinak
Ciasto ze szpinakiem
Wymieszać delikatnie wszyskie składniki
Ciasto ze szpinakiem
Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach,ostudzony przekroić na dwa blaty
Ciasto ze szpinakiem
Ciasto ze szpinakiem
Przełożyć keremem jeden blat i położyć drugi blat
Ciasto ze szpinakiem