Sposób przygotowania:
Leśny mech z żurawiną
Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodać cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać szpinak i znów wymieszać. (Ja użyłam szpinaku, który sama zamroziłam, a po rozmrożeniu zblendowałam). Piec w 180 stopniach ok. 45 minut. Po ostudzeniu przeciąć na trzy części. Wierzch rozgnieść, aby nadawał się do posypania.
Masa: Galaretkę przygotować w połowie podanej ilości wody. Ostudzić. Śmietanę ubijać na wysokich obrotach aż zgęstnieje. Dodać galaretkę i jeszcze chwilę po miksować. Biszkopta posmarować masą, przykryć drugim, znów posmarować, a na wierzch pokruszyć trzecią część. Na tym rozsypać żurawinę.
Masa: Galaretkę przygotować w połowie podanej ilości wody. Ostudzić. Śmietanę ubijać na wysokich obrotach aż zgęstnieje. Dodać galaretkę i jeszcze chwilę po miksować. Biszkopta posmarować masą, przykryć drugim, znów posmarować, a na wierzch pokruszyć trzecią część. Na tym rozsypać żurawinę.