Sposób przygotowania:
Torcik leśny mech
Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować na wysokich obrotach na puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem.
Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy.
Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180 st C, (najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wierzch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder.
Śmietaną przekładamy pierwszą cześć ciasta, przykrywamy drugą częścią ciasta, ponownie nakładamy śmietanę i smarujemy także boki ciasta.
Na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem oraz nasionami granatu. Schładzamy ok 2 godz.
Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy.
Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180 st C, (najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wierzch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder.
Śmietaną przekładamy pierwszą cześć ciasta, przykrywamy drugą częścią ciasta, ponownie nakładamy śmietanę i smarujemy także boki ciasta.
Na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem oraz nasionami granatu. Schładzamy ok 2 godz.