iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z borówkami

Sernik z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik jest moim ulubionym ciastem, ten przepis jest prosty, a deser wychodzi bardzo pulchny i pyszny. Nie dodaję twarogu z wiaderka, najsmaczniejszy jest zmielony samemu.

Sernik z borówkami

Składniki:

Sernik z borówkami

 

  • 3 opakowania herbatników,
  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 i 3/4 szklanki cukru,
  • 9 jajek,
  • 30 dag borówki amerykańskiej,
  • 1 tabliczka czekolady białej,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Sernik z borówkami

ETAP 1:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, dodajemy twaróg, mleko, olej, suche budynie. Masę miksujemy na małych obrotach, wsypujemy borówki uprzednio lekko obsypane cukrem pudrem. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywno, porcjami przekładamy do masy serowej.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz herbatnikami, wylewamy masę.

Pieczemy ciasto przez 50 minut w temp. 180 stopni. Uchylamy piekarnik i zostawiamy na 30 minut. Po wyjęciu rozpuszczamy każdą z czekolad w śmietanie i dekorujemy ciasto. Chłodzimy.