dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

SUPERPRZEPIS

Leśny mech z pestek dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Leśny mech bez szpinaku, bez mąki. Te dwa składniki zastępują zmielone pestki dyni. Można je kupić w sklepie zielarskim lub w sklepie internetowym. Mój torcik jest w wersji dość małej ale jednak podzielnej.

Leśny mech z pestek dyni

Składniki:

Leśny mech z pestek dyni

ciasto

  • ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki zmielonych pestek dyni
  • 100 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 150 ml mleka
  • 125 g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa

  • krem:
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • granat

Sposób przygotowania:

Leśny mech z pestek dyni

ciasto

Do miski wsypać zmielone pestki dyni, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, mleko, mascarpone i jajka, zmiksować. Podzielić na 2 równe części, wyłożyć do 2 tortownic o średnicy 16 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. Z każdego ciasta cienko ściąć wierzch, pokruszyć i odłożyć na bok.

masa

Do wysokiej miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę (ok. 2 minut). Podzielić na dwie równe części.

wykonanie

Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy śmietanowej, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch i boki rozsmarować resztę masy śmietanowej, posypać pokruszonym ciastem, lekko go dociskając. Wierzch posypać pestkami granatu.


Tagi:

dynia